CodWell

JAVA felsőfokon

Scrum

A SCRUM agilis szoftverfejlesztési módszertan alapjaiban határozza meg projektjeink sikerét.

A SCRUM sarokkövei:

  • Demokratikus, eredmény- és felelősségközpontú módszertan.

  • Csapatmunkára és interakciókra épül, vagyis egyformán fontos minden projektrésztvevő álláspontja, a folyamatos visszajelzések révén alakul ki a szoftver.

  • A változást a projekt természetes velejárójának tekinti, az új igények, követelmények folyamatosan beépíthetők rendszerbe.

  • Míg a hagyományos módszertan a teljes körű dokumentációra, addig a SCRUM a szoftverre koncentrál, a már elkészült, testreszabott szoftverhez utólag készül el a dokumentáció.

  • A fejlesztés bármely időszakában van működőképes, telepíthető alkalmazás.

  • A szoftver kialakítása során a funkciókra és nem az architekturális rétegekre koncentrál.

A projekt elején összeállítjuk a product backlog-ot, ami tartalmazza a megvalósítandó feladatokat és funkcionális követelményeket, melyek a projekt során a Megrendelő igényeinek megfelelően folyamatosan változnak, változhatnak.

A SCRUM sprintekre osztja fel a fejlesztési folyamatot, a sprint egy rögzített idejű, átlagosan egyhónapos fejlesztési ütem. A sprint végén egy beszámoló készül, amelyet átadunk az ügyfélnek. A sprint tervezésekor a feladatokat fontosságuk szerint állítjuk sorba.

A haladásról a naponta megtartott, negyedórás összejöveteleken számolunk be egymásnak: ez a daily scrum meeting, melynek célja, hogy tisztában legyünk a megoldott feladatokkal, problémákkal, aznapi teendőkkel.

A burndown chart olyan grafikon, amely a hátralevő munka mennyiségét mutatja az eltelt idő függvényében. Az általunk használt eszköz képes kiszámolni a projekt és/vagy sprint várható befejezését az eddigi haladás függvényében, és ezt összehasonlítani a terv szerint ideális haladással.

A SRUM módszertan eredménye kézzelfogható: olyan biztosan működő szoftver, amely megfelel Megrendelőink követelményeinek, elvárásainak.