CodWell

JAVA felsőfokon

SOA

A SOA megoldások nem véletlen terjedtek el, hiszen bevezetésükkel az informatika igazodik a vállalati igényekhez, és nem az vállalat az informatikai lehetőségekhez. A SOA (Service-Oriented Architecture) üzleti folyamatok integrálásának keretrendszere, olyan szoftver architektúra, amely a hardver eszközöket és erőforrásokat rugalmasan, az üzleti folyamatok és szükségletek igényeinek megfelelően használja ki.

A SOA azonban több mint szoftver architektúra, informatikai stratégiaként kezelve a BPM (Business Process Management), vagyis az üzleti folyamatok irányításának egyik legfontosabb eszköze.

SOA megoldás kialakításakor a meglévő alkalmazásokat, infrastruktúrát világítjuk át, majd bontjuk le kisebb, szabványokon alapuló, hálózaton keresztül elérhető moduláris, újrahasznosítható szolgáltatásokra. Ezek a szolgáltatások lazán kapcsolódnak az üzleti folyamathoz, a szolgáltatások és a folyamatok közötti kapcsolat nem statikus, bármikor új kapcsolat hozható létre és szüntethető meg.

Ez a rugalmasság adja a SOA előnyét, így informatikai rendszere könnyen és gyorsan alakítható az üzleti környezet változásaihoz.